Daniel Ligorio ofereix un gran concert de piano
Joventuts Musicals tanca amb aquest concert extraordinari el seu cicle de concerts de música de cambra d’aquesta temporada


Si una de dels possibles definicions de virtuosisme seria màxima tècnica unida a màxima expressió, aleshores Ligorio encarna aquesta dita. El veritable protagonista no són els compositors de la nit: Chopin, Granados i Falla ni el talent interpretatiu de Ligorio. Tot està al servei d’esprémer, al màxim, les capacitats expressives del piano. Si el mecanisme del piano és un sofisticat sistema de martelleig, de percussió, amb aquestes composicions i les mans de Ligiorio al piano pot sonar com onades de notes, com una tempesta d’acords, com un volcà d’expressió. Totes les textures, possibilitats i jocs – silencis, ressonància de la nota, ímpetus i delicadeses –estan al servei de fer de l’audició de cada peça una experiència estètica memorable.
El concert homenatge a Chopin, en motiu del 200 aniversari del seu naixement, va començar amb un scherzo – en italià “broma” i que és un moviment ràpid – , però com va dir Schumann d’ells: com cal vestir la serietat si la broma va amb vels tan negres? La sensació va ser la d’estar escoltant la improvisació d’un gran pianista tocant per pur plaer: exuberància, calidesa, aparent espontaneïtat... cal ser un gran mestre de piano per fer peces així i cal ser un gran intèrpret per poder-les tocar.
La segona part del concert va començar amb els valsos poètics d’Enrique Granados. Un piano romàntic espanyol de música cromàtica, hipnòtica pel que fa a la seves repeticions melòdiques i pautes rítmiques.
Si el romanticisme, la melangia, la dolçor, l’abstracció cap a mons interns havien triomfat fins ara, va arribar el punt de la passió. Liorgo absolutament concentrat i donant més empremta a les notes amb tot el cos va interpretar l’Amor Brujo de Falla. Música d’una densitat i d’actitud visceral que només és possible si s’han superat totes les dificultats tècniques.
Tot Chopin gratuït a la xarxa
Dos grans segells de música clàssica: Deutsche Grammophon i Decca s’han unit per celebrar com cal el 200 aniversari del naixement del pianista i compositor polonès: oferint totes les seves gravacions gratuïtament on line. Només cal anar a www.200chopin.com
Aricle publicat a l'Avui digital i l'A Sabadell el 22 de maig del 2010

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Alguna cosa més sobre mi

Sobre aquest bloc

Calaix de sastre, ben bé com un bloc, on hi escric coses des de la immediatesa... també és un recull ordenat d'articles publicats o participacions radiofòniques. Els temes principals sobre els que m'agraden escriure tenen a veure amb la cultura, l'ecriptura, l'ètica... i tot allò que desperti el meu interès, i qui sap, si el d'algú més. Espero que siguis aquest algú més.