L'Apunt del mestre amb Antoni Clapés


Què cal tenir en compte per comprendre millor i gaudir més de la propera proposta poètica de la Casa Taulé

Aquest dissabte, 22 de maig, a les 12 del migdia dins el cicle Primavera 2010 de poesia, l'Aliança francesa tindrà com a protagonista la poeta Danielle Collobert.

Antoni Clapés (Sabadell, 1948) és poeta, traductor i editor de poesia. Ha escrit una vintena de llibres, entre els darrers: La llum i el no-res (2009), Alta Provença (2006), Destret (2003) i in nuce (2000). www.antoniclapes.com


Què és això de la trobada poètica i qui hi pot anar?

Són trobades obertes a tothom i gratuïtes. Al llarg dels 12 anys d'història hi han desfilat els millors noms de la poesia catalana (Corredor-Matheos, Montserrat Abelló, Josep Palau i Fabre, Francesc Parceisas, Francesc Garriga...), així com sessions dedicades a la poesia estrangera (Celan, Rimbaud, Barret-Browning...). El programa de maig i juny està dedicat a la poesia de dones: forta, contundent, poderosa.

Qui va ser Danielle Collobert? Va néixer al 1940, va morir al 1978 i només amb 24 anys ja havia publicat a la prestigiosa editorial Gallimard.Va tenir una vida intensa i tràgica, juntament amb un enorme talent poètic.

Què podem tenir en compte alhora d'apropar-nos a la seva obra?

- el tema és el dolor i la impossibilitat de dir-lo

- la forma és a través d'una escriptura experimental, molt present a la cultura francesa dels anys 70. Una exploració dels límits del llenguatge.

Una petita mostra de la seva impactant poesia?

Per exemple aquest vers que identifica cos i escrit quan diu

la seva carn a la fi incrustada en la paraula
la seva carn- en la carn del visible.

Allò doncs- emigrat
transcrit.

Què podem esperar de la trobada poètica del proper dissabte?

L'acte consistirà en un parlament de l'escriptora Isabel Núñez que ha llegit la Collobert amb molta intel·ligència. L'actriu Montse Vellvehí llegirà alguns poemes. Potser hi intervindrem el Víctor Sunyol i jo mateix, que hem estat els traductors de la poeta. L'acte serà d'una intensitat vital, poètica i política extremes, com la mateixa vida de la poeta.

Article Publicat a l'Avui Sabadell el 17 de maig del 2010

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Alguna cosa més sobre mi

Sobre aquest bloc

Calaix de sastre, ben bé com un bloc, on hi escric coses des de la immediatesa... també és un recull ordenat d'articles publicats o participacions radiofòniques. Els temes principals sobre els que m'agraden escriure tenen a veure amb la cultura, l'ecriptura, l'ètica... i tot allò que desperti el meu interès, i qui sap, si el d'algú més. Espero que siguis aquest algú més.