Sant Jordi o una declaració d’amor al llibre


A quin cervell en estat de gràcia se li va ocórrer una diada en què es regalessin llibres i roses? sigui com sigui, tenim la millor festa d’Europa. Un cant a les lletres, als llibres, a la primavera i a viure els carres i les places portant un homenatge sota al braç a totes les literatures.
I tot i que les editorials posin en marxa i a tota màquina el dispensador automàtic de llibres i tot s’omple de novetats, potser és oportú fer una petita reflexió per no fer de la festa més bella del món en la més comercial de la terra.
Més que un cant als recents publicats, Sant Jordi és una declaració d’amor a la literatura. És un homenatge al llibre, a l’activitat de la lectura. Per això el millor regal no és pas regalar un llibre sinó regalar-nos la possibilitat d’incorporar la lectura en la nostra vida. Podem comprar llibres però podem comprar-nos el temps, el silenci i l’estona de llegir cada dia? Aquest sí que és un regal molt més valuós que qualsevol llibre.
Emili Teixidor ha anomenat les virtuts de la lectura en el llibre La literatura i la vida. De com ens dota d’elements per entendre el món i entendre’ns, per augmentar la gamma de vocabulari i per tant també del què pensem – ja que pensem amb paraules - . Potser no som mai tant humans com quan llegim, l’ésser humà s’ha definit com l’animal dotat de la paraula, i per extensió del do de la lectura. La lectura també és l’herència del passat, d’experiències viscudes que arriben a nosaltres en forma de llibre com una finestra que obrim a altres vides, que humanes con la nostra, ens apropen als altres.
M’han demanat que faci una tria d’autors i autores sabadellencs, en les pàgines d’aquest especial de Sant Jordi us la presento, com tota tria fruit dels gustos personals però prou extensa per adonar-nos que tenim una ciutat literàriament molt rica, sí, som els orgullosos hereus de la colla de Sabadell i poques ciutats tenen un grup que a diferència de mil noms que hi ha acabats amb ismes, porten el nom del seu poble com a sant i senya d’identificació i origen.

Article Publicat a l'Avui Sabadell durant la Diada de Sant Jordi

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Alguna cosa més sobre mi

Sobre aquest bloc

Calaix de sastre, ben bé com un bloc, on hi escric coses des de la immediatesa... també és un recull ordenat d'articles publicats o participacions radiofòniques. Els temes principals sobre els que m'agraden escriure tenen a veure amb la cultura, l'ecriptura, l'ètica... i tot allò que desperti el meu interès, i qui sap, si el d'algú més. Espero que siguis aquest algú més.